Menu
Home Butters, Boters voor Huid en Haren

Butters, Boters voor Huid en Haren

Butters, Boters voor Huid en Haren

Butters voor huid en haren

We hebben verschillende butters voor de huid en haren. De bekendste butter is ongetwijfeld Shea Butter en de onbekendste butter is meteen de nieuwste: Kombo butter. Tijd om eens wat dieper in de butters te duiken… hier vindt u veel informatie over het maken van butters, eigenschappen, werking, toepassingen van butters en het gebruik van butters op de huid en in de haren. Als laatste wordt hieronder aangegeven hoe u zelf butters kunt mengen met andere butters en oliën.
Het complete assortiment natuurlijke, onbewerkte butters vindt u hier>>

 

Wat is een butter of boter?

De termen butter of boter worden door elkaar gebruikt. Butter is van oorsprong een Engelse term maar deze wordt ook vaak in het Nederlands gebruikt. Hoewel de term boter natuurlijk ook kan. Met beide wordt hetzelfde bedoeld. In dit artikel zullen de verder alleen de term butter gebruiken.
Een butter voor huid en haren wordt meestal gemaakt van noten, pitten of bonen van een plant, deze zijn dan ook meestal 100% plantaardig.
Bij het maken van een plantaardig butter wordt meestal dezelfde, traditionele procedure gevolgd: Het plantaardig materiaal, zoals noten, pitten of bonen, wordt eerst beoordeeld en geselecteerd. Slecht plantaardig materiaal wordt eruit gehaald. Daarna wordt het plantaardig materiaal gedroogd. Vervolgens wordt het basis materiaal gestampt en daarna met warm water opgeklopt. Hierbij ontstaat een vettige massa. Na het afkoelen wordt deze vettige substantie wat harder. Vervolgens wordt de butter met een zeef of kaasdoek gescheiden van het water. Als alle water eruit is gehaald blijft alleen de butter over. Deze pure, onbewerkte butter kan worden gebruikt voor de huid en haren.

 

Chemische extractie

Een andere methode die soms wordt gebruikt is chemische extractie, daarbij wordt de butter met een chemisch extractiemiddel uit de noot of pit gehaald. Zo’n extractiemiddel is vaak hexaan. Hoewel het hexaan wel weer kan worden verwijderd, bestaat de kans dat er iets in de butter achterblijft. Er zijn aanwijzingen dat hexaan een schadelijke stof is.
 

Machinaal butters maken

Om grote hoeveelheden butter te maken, bijvoorbeeld voor de voedselindustrie, worden grote hoeveelheden plantaardig materiaal verhit en geperst met een grote pers. Vaak worden hierbij niet de slechte noten, pitten verwijderd en worden er zeer hoge temperaturen gebruikt.
 

Koudgeperste Butters

Een butter zou ook gemaakt kunnen worden door koude persing, zoals de pure oliën van BeriVita. Het plantaardig materiaal wordt dan geperst met lage temperatuur. De opbrengst is vaak laag en het is niet bewezen dat deze butter van betere kwaliteit is dan de butter die op traditionele manier wordt gewonnen, met warm water. Sommige aanbieders voegen de term “koudgeperst” toe bij een butter. Vooral bij Shea Butter wordt dat vaak gedaan. Meestal zal het hier echter gaan om traditioneel gemaakte butter.
 

Geraffineerde butter

De butter die wordt gemaakt met de traditionele methode heeft een natuurlijke geur en kleur. Deze is ongeraffineerd. Er zijn gebruikers van butters, die niet blij worden van de natuurlijke geur en kleur van een butter. Producenten kunnen dan besluiten om de butter te raffineren. Hierbij wordt de geur en kleur van de butter verwijderd. Raffinage van een natuurlijke butter kan op verschillende manieren. Soms worden natuurlijke filters gebruikt met zand in combinatie met mechanische filters. Op grotere schaal worden vaak chemische middelen gebruikt om een butter te raffineren, het resultaat is hetzelfde: Een butter die altijd spierwit is, zonder geur en met altijd dezelfde eigenschappen, zoals smelt- en stolpunt, ongeacht de charge of herkomst. Natuurlijke variatie, die altijd bij natuurlijke producten zal optreden, is dan verdwenen. Bij reguliere, grote cosmetica merken is dat vaak gewenst. Ze willen geen natuurlijk variatie in hun producten.
Bij ongeraffineerde butters zijn alle biologisch werkzame bestanddelen wel aanwezig, inclusief de natuurlijke variatie in geur, kleur en smeltpunt.
 
Butters van Berivita
De butters die BeriVita in het assortiment heeft worden allemaal op de traditionele methode gemaakt en zijn niet geraffineerd. Alle biologisch actieve stoffen zijn aanwezig. Nadeel is dat per charge de geur en kleur een beetje kan wijzigen. Verder kunnen door verschillen in smeltpunt van de verschillende vetten in de butter, soms korreltjes ontstaan. Hierdoor is de butter soms niet volledig egaal, er kunnen dikkere "stukjes" (soort witte bolletjes vet) in de butter voorkomen of juist wat dunnere structuren, olie-achtig. Dit effect wordt versterkt bij warmere temperaturen, bijvoorbeeld tijdens verzenden, doordat een butter van nature uit verschillende vetten bestaat, die allemaal een ander smeltpunt hebben. Hierdoor lijkt het of een butter is geschift, dat is niet het geval. Bij schiften zijn water- en vetfase gescheiden. Een butter bestaat alleen uit vetten, dus er is geen water aanwezig.
Bestaat uw butter uit verschillende fases vet: olie en hardere bolletjes? Dan kunt u de butter in de koelkast bewaren: De butter zal geheel stollen. U kunt ook de butter een klein beetje verwarmen in lauwwarm water: alle butter zal smelten tot een olie. Bij roerend afkoelen (bv. in koud water) wordt de butter weer een egale zalf. Op de werkzaamheid hebben de hardere bolletjes geen effect.
 

Eigenschappen, werking en toepassingen butters

Butters bestaan uit vele verschillende soorten natuurlijke vetten. Deze worden vaak snel door de huid opgenomen en hebben goede vochtbindende eigenschappen. Verder sluiten butters de huid niet af, deze kan blijven “ademen”. Dit in tegenstelling tot huidproducten die van aardolie worden gemaakt, waaronder enkele zeer bekende….. 
Door de goede effecten op de huid, worden butters al eeuwen worden gebruikt, in allerlei oeroude gemeenschappen. Butters zijn uitstekend bij een droge huid en bij droog haar. Ze kunnen ook worden gebruikt als algemene huidverzorging. Op internet zijn veel artikelen te vinden waarbij ook wordt geclaimd dat butters een positief effect hebben op allerlei huidproblemen zoals psoriasis, littekens, pigmentplekjes, eczeem, zwangerschapsstriemen en pijnlijke spieren.

In pure, ongeraffineerde butters, zoals van BeriVita, zijn geen parabenen, parfum, geur- of kleurstoffen aanwezig. Hierdoor worden deze butters vaak erg goed verdragen door de huid. De butters zijn ook geschikt voor gebruik in het gezicht. Overgevoeligheid komt zelden voor bij butters maar zoals met elk product, natuurlijk of niet, kan een allergische reactie altijd optreden. Belangrijk is ook om te beseffen dat een huid kan veranderen gedurende de tijd, dus het is goed om soms te beoordelen of de butter nog bij uw huidtype of huidprobleem past.
 

Gebruik van butters

Droge huid, Kloven en Jeuk

Butters zijn een fantastisch natuurlijk product om vocht in de huid vast te houden. Is uw huid droog, schilferig dan zal aanbrengen van een butter de huid vaak snel herstellen. Vaak gaat zo’n droge huid gepaard met jeuk.
Doe een beetje butter op de aangedane plekken en masseer deze goed in. Doe dit bij voorkeur 2 keer per dag maar zeker 1 keer per dag. Als de huid is hersteld kan enkele keren per week voldoende zijn.
Extra algemene tips tegen jeuk vindt u hier>>
Naast de ‘gewone’ huid zijn butters ook prima te gebruiken bij kloven in de voeten en op de handen. Meer informatie over kloven vindt u hier>>
 

Butters als onderhoudszalf bij gebruik hormoonzalven

Bij bepaalde aandoeningen, zoals eczeem en psoriasis, worden vaak hormoonzalven voorgeschreven. Nadeel is dat deze zalven de huid vaak uitdrogen en erg dun maken. Om dit te verminderen kunt u uitstekend een butter als een onderhoudszalf gebruiken. Hierbij dus meerdere keren per dag, tussen de tijdstippen dat u met de hormoonzalf smeert door, met een butter de aangedane huid behandelen. Het is wel goed tenminste een uur te wachten na aanbrengen van de hormoonzalf, zodat deze goed kan inwerken. Aanbrengen na het douchen of baden is het meest effectief.
 

Kalmerend bij vlammende huidaandoeningen

Bij sommige huidaandoeningen kan de huid rood opvlammen en soms barst de huid zelfs open. Deze plotselinge verergering van een huidaandoening kan plotseling optreden of door bepaalde omstandigheden. Regelmatig aanbrengen van een butter zou een rode, zeer gevoelige huid kalmeren.
 

Butters en lipverzorging

Butters zijn uitstekend als natuurlijke lipverzorging te gebruiken. Prima puur te gebruiken maar ook gemengd met een natuurlijke olie en wat vanille aroma, zie ook onze lippenzalf. Bijkomend voordeel is dat butter enigszins beschermt tegen de schadelijke invloed zonlicht. In de zomer handig in de winter, bij sneeuw, erg belangrijk.
 

Haarverzorging en butters

Pure butters kunnen op allerlei manieren voor haarverzorging gebruikt worden. 
U kunt simpelweg een kleine hoeveelheid butter in de hand nemen, deze in de handen uitwrijven, tot de butter smelt en dan in het haar masseren.
Verder kunt voor het douchen droog of beschadigd haar verzorgen met butter door een beetje butter te smelten. Dit smelten van de butter kunt u doen door de butter een beetje warm te maken tot maximaal 30, bijvoorbeeld met warm water. De gesmolten butter is dan olie-achtig. Deze olie kunt dan in het haar masseren.
Gebruik een ruime badmuts of handdoek over het haar om de butter goed te laten inwerken. Hierdoor kan de butter optimaal inwerken. Tenminste 30 minuten laten inwerken.
Was het haar daarna uit met shampoo.
Na het douchen was uw haar met een shampoo naar keuze.
Terwijl uw haar nog vochtig is masseert u pure butter door uw haar. Laat de butter tenminste 30 minuten zitten spoel uw haar uit met water en eventueel na spoelen met shampoo om het haar minder vet te maken.
 
Mengen van butters
Uiteraard is het mogelijk om butters en natuurlijke oliën met elkaar te mengen. Natuurlijke oliën kunnen de butter beter smeerbaar maken. Etherische oliën kunnen worden toegevoegd om de butter uw eigen, persoonlijke geur te geven.
Om een butter te mengen met een olie of andere butter, kunt u de butter smelten. Dat kan door de butter een klein beetje te verhitten. De butter zal smelten tot een olie. Dit verwarmen met een bakje warm water.
Als de butter is gesmolten kunt u deze mengen met de gekozen andere gesmolten butter, een pure olie of een etherische olie. Daarna al roerend laten afkoelen, eventueel in een bakje koud water. Als het butter mengsel weer hard is geworden, kunt u deze in de koelkast zetten en klaar is uw persoonlijke butter mix.
 
Pure, onbewerkte butters
AVOCADO BUTTER >>
  • Praktisch geurloos, iets minder dik. Redelijk smeerbaar
KOKOS BUTTER >>
  • Kokos geur, vloeibaar bij temperaturen boven de 25 graden. Goed smeerbaar
KOMBO BUTTER >>
  • Donkere butter met specifieke geur. Vaak in mixen gebruikt
MANGO BUTTER >>
  • Stevige, wat hardere butter, geurloos. Moeilijker smeerbaar
NILOTICA SHEA BUTTER >>
  • Minder dikke, goed smeerbare shea butter. Aangenamere geur. Dun bij hogere temperaturen
SHEA BUTTER >>
  • Bekendste butter, natuurlijke geur, sterker dan bij Nilotica. Hard bij koude temperatuur.
SHEA BUTTER ZALF MIX OF BLEND>>
  • Kant en klare mixen met oliën. Zowel mengsels met etherische oliën voor mooie geur en aromatherapie als mixen met pure oliën zoals Rozenbottelolie, Moringa olie, Nigella olie, Neemolie en Emu olie.
      05-05-2021 14:15     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Kloof -  22-11-2023

Fantastisch tegen kloven diei boters