Menu
Home Natuurlijke Zonnebrandoliën en Zonbescherming, SPF. Kan het?

Natuurlijke Zonnebrandoliën en Zonbescherming, SPF. Kan het?

Natuurlijke Zonnebrandoliën en Zonbescherming, SPF. Kan het?

Natuurlijke zonbescherming

Mensen worden er vaak blij van als de zon weer lekker gaat schijnen. En terecht! Zonnestralen zijn goed voor ons humeur en lichaam maar helaas niet zo goed voor onze huid…... We krijgen dan ook regelmatig de vraag op BeriVita.com of we een natuurlijke zonnebrand olie in ons assortiment hebben, die een goede bescherming tegen de zon geeft.
Veel mensen vinden de ‘reguliere’ zonnebrandcrèmes nogal ‘chemisch’ en niet prettig om te gebruiken. Daarbij bevatten reguliere zonnebrandcrèmes erg veel chemische hulpstoffen. Deze zijn mogelijk schadelijk voor u maar zeker voor de natuur, zoals het koraal. Niet voor niets zijn of worden chemische zonnebrand producten verboden op sommige vakantie bestemmingen, zie ook dit artikel.

 

Top 10 'slechte' ingrediënten in verzorgingsproducten en cosmetica vindt u hier>>


Prima als u daar geen problemen mee heeft maar als u zo’n product liever niet op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, uw huid, smeert….. is er dan een natuurlijk alternatief en wat is dat?

 

Wat is SPF

Eerst wat achtergrond informatie, van Wikipedia. Om de werkzaamheid van producten tegen schadelijke straling van de zon aan te duiden, wordt er gebruik gemaakt de Sun Protection Factor (SPF), ook wel UV factor of zonnebeschermingsfactor genoemd. Deze SPF zegt iets over de mate van zonbescherming van een product tegen schadelijke UV-B stralen van de zon. UV-B straling is verantwoordelijk voor het verbranden van de huid bij blootstelling aan zonlicht en zorgt ervoor dat we bruin worden in de zon. De SPF-aanduiding zegt alleen iets over de mate van zonbescherming tegen UV-B stralen. Andere schadelijk straling van de zon is UV-A en UV-C.
UV-A wordt in verband gebracht met huidveroudering en is lastig tegen te houden. Wolken en glas houden UV-A stralen bijvoorbeeld niet tegen. UV-C straling is nog een schadelijker straling van de zon maar deze bereikt de grond nauwelijks, ze wordt namelijk grotendeels tegen gehouden door de ozonlaag. Dus, tenzij u een ruimte reis gaat maken, is zonbescherming tegen UV-C niet nodig.
De SPF geeft aan hoeveel langer u beschermd bent, met een bepaald product, tegen verbranding door de zon, dan iemand zonder zonbescherming. Het is een ruwe schatting, de hoeveelheid crème of olie, het huidtype en de activiteit die u in de zon doet, zijn ook van invloed op de tijd dat u in de zon kunt blijven, zonder te verbranden.
Let op: SPF houdt geen rekening met andere, langere termijn risico’s van de zon, zoals huidkanker en huidveroudering.

Zon beschermingsproducten worden volgens SPF ingedeeld in verschillende klassen:
 

Lage zonbeschermingsfactor: SPF 6 tot 10
Matige zonbeschermingsfactor: SPF 15 tot 25
Hoge zonbeschermingsfactor: SPF 30 tot 50
Zeer hoge zonbeschermingsfactor: SPF 50+


Wellicht is het grootste probleem dat veel producten tegen de zon, niet op een goede manier worden gebruikt. Hierdoor wordt gedacht dat iemand met een factor 50+, ongelimiteerd in de volle zon kan blijven. Dat is niet juist, na enkele uren is het UV filter al minder en is opnieuw smeren nodig. Dat geldt voor alle zonbeschermingsproducten, natuurlijk of niet. Het beste advies blijft dan ook om zoveel mogelijk uit de volle zon te blijven, in de schaduw. Zonbescherming of niet.

 

Natuurlijke producten als bescherming tegen de zon

Er zijn verschillende natuurlijke oliën en butters die in meer of mindere mate, bescherming bieden tegen schadelijke zonnestraling. Deze kunnen als natuurlijke zonnebrandolie worden gebruikt. Het probleem met natuurlijke, onbewerkte producten is dat per charge/oogst de eigenschappen kunnen afwijken, dus ook de SPF. Geen oogst heeft precies dezelfde eigenschappen als eerdere oogsten of batches. U kunt het vergelijken met b.v. appels. Geen enkele appel is precies hetzelfde. Dus de SPF van een natuurlijke zonnebrand olie kan per charge afwijken. Conform de Europese richtlijnen zijn er jaren van testen en aantoonbare resultaten nodig om te mogen spreken van een SPF voor een product, natuurlijk of niet. Vandaar dat we officieel niet mogen en kunnen zeggen wat precies de SPF/zonbeschermingsfactor is van een natuurlijke olie of butter. U zult op verschillende sites ook verschillende informatie vinden hierover. We hebben dat voor onze natuurlijke oliën met SPF op een rijtje proberen te zetten. Zelf hebben we niet het budget om uitgebreide experimenten hiervoor te doen.
 

Wees altijd verstandig als u alleen een natuurlijke olie als zonnebescherming gebruikt: Blijf zoveel mogelijk uit de volle zon.


Hieronder onze beste natuurlijke zonnebrand oliën die u kunt gebruiken om uw huid enigszins te beschermen tegen de zon, zowel in de winter als de zomer. U kunt de natuurlijke olie kiezen die het beste past bij uw huidtype. Let wel, de vermelde SPF is bij benadering.

1. Frambozenpitolie: ± SPF 28-45
              + ook als zalf met shea butter, deze vindt u hier>>


2. Tarwekiemolie: ±SPF 20-22

3. Tamanu Olie: ±SPF 18-22

4. Buriti, Aguaje Olie: ±SPF 15-20

5. Tomatenzaad Olie: ±SPF 14-15

6. Avocado Olie: ±SPF 10-15

7. Kokosbutter: ±SPF 6-8

8. Macadamia Olie: ±SPF 5-6

9. Shea Butter: ±SPF 5

10. Jojoba Olie: ±SPF: 4-5

11. Amandelolie: ±SPF 4-5

12. Druivenpitolie: ±SPF 4
 

Wilt u zelf een natuuurlijke olie proberen tegen de zon? Alle bovengenoemde pure oliën vindt u in onze webwinkel, kijkt u dan hier>>


Het vermelden waard is wortelzaadolie, hiervan circuleren vele artikelen op internet over de (vermeende) natuurlijke SPF factor. Wortelzaadolie is echter een etherische olie, gemaakt van wortelzaden. Deze etherische wortelzaadolie kan alleen verdund op de huid worden gebruikt. De SPF van wortelzaadolie is daarmee waarschijnlijk niet zo groot als wordt beweerd (SPF tot 40 wordt vaak genoemd), eerder zal de SPF van wortelzaadolie, na verdunning, rond de 1-3 liggen. 
 

Wortelzaadolie vindt u hier>>

 

Na het zonnen, natuurlijke aftersun

Een Aftersun helpt de huid na blootstelling aan de zon te herstellen. Helaas kan een aftersun nooit helemaal de huid repareren na schade door de zon. Al is er een beschermend zonproduct gebruikt, huidverzorging nadat de huid onder invloed van de zon is geweest is belangrijk. De natuurlijke olie die hiervoor vaak wordt gebruikt is Komkommer Olie. Deze natuurlijke olie, hydrateert, kalmeert en verzacht de huid. De huid droogt op die manier veel minder uit.
 

De natuurlijke Aftersun: Komkommer Olie vindt u hier>>​​​​​​​


Voor alle producten, zonnebrandolie en aftersun, is het verstandig om eerst op een klein gedeelte van de huid te testen. Dan kunt u mogelijk beoordelen of het natuurlijke product voor u voldoende zonbescherming. Eventueel onder reguliere dagcremé aan te brengen als extra zonbescherming.

      02-05-2018 19:55     Reacties ( 19 )
Reacties (19)
 daphne -  25-10-2024

Ik gebruik daarentegen wel zonnebrand in de zomer op basis van zink . Maar in de winter gebruik ik alleen plantaardige oliën. De cosmetische industrie hamert op 365 dagen per jaar een spf dragen uv A en uvB beschermend. Terwijl vele gezondheidspsginas weerpaginas apps adviseren vanaf uv index 3. Daar ligt voor mij al n grote kink in de kabel. Omdat uv licht eigenlijk ook zeer welkom is in de wintermaanden en er ook zoveel gezondheidsvoordelen zijn aan uv licht die worden vrij onder belicht. . Ook het dragen van hoeden geeft bescherming en je voeding. Het is onprettig om 365 dagen per jaar zink te dragen. En chemische filters met hulpstoffen als aqua vind ik onprettig . Dus dan blijven butters over. Ik word er ongelukkig van die smeer cultuur. Als je er van uit gaat dat de gemiddelde vrouw in de winter 1 keer dagcreme aanbrengt met spf ben je ook maar 2 uur beschermd. Tenzij je dus zin hebt dat eeuwig te herhalen . Ik keer liever terug naar n gezondee relatie met de zon waarin we huidveroudering gewoon wat meer leren te omarmen en beschutting zoeken indien nodig . Want verbranden is niet de bedoeling. Controleer je jezelf bij n dermatoloog. Etc er zijn zoveel andere dan je zelf chronisch dicht te plamuren met spf .

 Cindy -  12-08-2024

Ik gebruik sinds 2 jaar Frambozenpitolie , een voedende en beschermende olie die zich goed uitstrijkt. Ben nog nooit zo mooi egaal bruin geworden zonder te verbranden! Bijkomend voordeel, de witte vlekjes (verstoring in pigment) die voorheen op mijn huid verschenen bij gebruik reguliere zonnecrème zijn verdwenen

 Daantje -  22-07-2024

Buriti olie is erg fijne olie, trekt heel snel in. Nog niet geprobeerd in de zon maar als olie prima

 Sunshine -  26-06-2024

Goede zon tips. Ik gebruik nu buriti olie gemengd met frambozenolie. Trekt lkker snel in en heerlijk combi voor in de zon

 Yv -  24-06-2024

Frambozenolie = Top

 Nan -  29-05-2024

Super, thnx

 Mi -  26-05-2023

Wij zijn fan van frambozenzalf. Smeert fijn, maar een klein beetje nodig, dan blijft de huid ook niet vet. Geur zou best wel wennen kunnen zijn, niet voor ons. Heerlijk. Groetekes

 Yv -  01-07-2022

Frambozenpitolie is een echte aanrader. Ons hele gezin is fan!

 Mark -  04-06-2021

Wekrt prima vooral de frambozenpitolie. Wel regelmatig smeren! Bij milde zon gebruik ik de zalf. Dun aanbrengen en huid verbetert zichtbaar...

 PB -  02-06-2020

Ik maak een mix van frambozenpitolie 80, en tarwekiem 20ml met 10 druppels wortelzaadolie en heb mijn eigen natuurlijke mix tegen de zon gemaakt. Deze zonnebrandolie smeert heerlijk en is echt super voor mijn gevoelige huid. Ik heb de tip gekregen van berivite en het werkt super. Kan het iedereen aanraden. Ik vond die chemische factor 50 verschrikkelijk, altijd zo'n vieze witte laag op je lichaam... brr

 B, Parker -  31-07-2019

In de warme seizoen van het jaar gebruik ik frambozenpitolie iedere dag als dagcreme voor gezicht en hals. Dit niet alleen voor zonnebescherming. Ook om uitdrogen van de huid te voorkomen vanwege dagelijks gebruik van cortisoncreme ter behandeling van chronisch eczeem. Van nature heb ik eerder vette onzuivere huid. Frambozenpitolie is een fijne niet te vette olie met een aangenaam geurtje. Definitief een van mijn favorieten!

 kris -  10-06-2019

Ik maak een natuurlijke olie tegen de zon van 50% frambozen en 50% tarwekiemolie met paar druppels patchouli olie. Prima te gebruiken als je naar buiten gaat op een zonnige dag of dagje stad. Smeer het op mijn armen, gezicht en benen. Werkt prima, heb ook het gevoel dat ik egaler bruin wordt maar dat kan verbeelding zijn... Vol in de zon gaan bakken op t strand zou ik nooit doen maar met natuurlijke oliën als enige bescherming. Zeker niet als je stevige zonbescherming nodig hebt.

 Mirna -  28-03-2019

Ik ben zeer te spreken over frambozenolie in de zon. Ik doe er enkele druppels geurolie, lavendel, bij. Zo in de fles zoals ik die koop, bij de pure olie. Werkt dan prima en ruikt lekker. Als ik naar buiten ga doe ik paar druppels op mijn gezicht.

 B. Parker -  02-12-2018

Ik heb gelezen dat Argan olie een beschermingsfactor van ongeveer 20 (+) zou hebben. Misschien kan deze ook worden opgenomen in de lijst van natuurlijke zonnebrand olin?

 Anton -  12-09-2018

Ik gebruik al jaren frambozenolie als ik op wintersport ga... zon is erg fel. Geen peoblemen mee gehad. Ik had altijd ander merk frambozenpitolie.... nu deze besteld een proberen...

 Anoniempje -  06-09-2018

Gebruik al lang frambozenolie en tamanu olie in een mix van 2 op 1....tegen de zon maar wekt gewoon ook prima om mijn huid mooier en gezonder te laten uitzien. Marketing of niet. De garniers en loreal kunnen er pas wat van met marketing en broodje onzin verkopen...... dermatologische getest... testpanel van 8 op de 10 vrouwen beveelt t aan... wat een enorme apekool is dat zeg.....pfffff

 BeriVita.com -  07-08-2018

@Arjan. Bedankt voor uw reactie. Het blijft verstandig om op te passen met felle zon. Bij natuurlijke producten is een SPF factor niet eenvoudig aan te geven en daarom moeten we het misschien ook niet noemen...maar hetzelfde geldt blijkbaar voor 'reguliere' zonnebrand producten... https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2018/1-op-de-5-zonnebrandsprays-biedt-niet-beloofde-bescherming We noemen de SPF toch bij onze olin omdat we hierover veel vragen kregen. Vandaar dat we deze hebben vermeld mt de bijbehorende tekortkomingen van deze waarde.....

 Arjan -  16-06-2018

Door zulke hoge SPF-factor te noemen wordt het verleidelijk om natuurlijke olin te kopen als zonnebrand. Ik weet dat in marketing veel mag...... Er wordt op internet van alles geroepen (net als hierboven), maar geen onderbouwing met studies/publicaties. Sterker nog, er zijn ook genoeg websites waarin duidelijk wordt aangegeven dat natuurlijke olin juist nauwelijks bescherming bieden. Zeg het maar.....

 joyce de jong -  01-06-2018

had laatst mijn gezicht ingesmeerd met frambozenpitolie,toch redelijk verbrand,terwijl ik normaal heel snel bruin word.