Top 10 'slechte' ingrediënten verzorgingsproducten en cosmetica
Daarom deze Top 10
We krijgen veel vragen over het verschil tussen reguliere cosmetica en huidverzorging en natuurlijke verzorgingsproducten. Wij vinden dat echt natuurlijke producten zo weinig mogelijk ingrediënten mogen hebben. Onze pure producten hebben vaak maximaal 2-3 bestanddelen. Dat maakt de kans op irritatie en vervelende effecten op de huid zo klein mogelijk. Bij meer bestanddelen is de kans op problemen groter, simpelweg om dat alle ingrediënten potentieel een probleem kunnen veroorzaken. Wist u dat u gemiddeld zo'n 200-300 stoffen op uw huid aanbrengt, bij gebruik van reguliere huidverzorgings producten? Niet bij ons. Verzorging van uw huid met onze natuurlijke producten heeft als groot voordeel dat uw huid niet in contact komt met deze chemische stoffen.
Veel producten bevatten enorme lijsten met ingrediënten met allerlei, vaak vergezochte, marketingbeloftes. Om u wat meer wegwijs te maken, hebben we een lijstje gemaakt met veelvoorkomen ingrediënten die wij niet aanraden voor uw huid.
Etiketten op huidverzorgingsproducten
Tegenwoordig worden we ons gelukkig veel bewuster van wat we eten en wat we op onze huid smeren. Dat is verstandig, zeker als u zich ervan bewust bent dat niet alle stoffen in verzorgingsproducten even onschuldig zijn. Sommige stoffen staan erom bekend dat ze huidirritatie kunnen veroorzaken of hormoonverstorend werken.
Etiketten van verzorgingsproducten staan vol van ingrediënten met moeilijk namen die u kunnen laten duizelen.
Foute en schadelijke ingrediënten in verzorgingsproducten?
Uiteraard is er regelgeving voor verzorgingsproducten, die regelgeving wordt gelukkig steeds strenger. In de regelgeving staat welke ingredienten niet mogen en als het wel mag in welke concentratie dat mag. Op de ingrediëntenlijst staan de bestanddelen meestal op volgorde van concentratie. Dat wil dus zeggen dat het ingredient waarvan het meeste in een product zit, dit als eerste staat vermeldt op de lijst.
Over het algemeen mag u ervan uitgaan dat er geen zeer gevaarlijke stoffen in verzorgingsproducten zitten, toch kunnen bij bepaalde ingrediënten wel problemen ontstaan, zeker als uw huid daar gevoelig voor is. Verder is de huid uw grootste orgaan die een belangrijke barriere functie heeft tegen invloeden van buitenaf. Toch kunnen bepaalde stoffen wel door de huid dringen en zo worden opgenomen in de bloedsomloop.
Allergie door verzorgingsproducten
Er zijn aanwijzingen dat ruim 25% van de mensen een allergie hebben tegen sommige ingrediënten in verzorgingsproducten. Meestal is deze allergie in de loop van de tijd ontstaan, vooral door veelvuldig gebruik van deze stoffen. Deze allergenen kunnen bij vaak gebruik een allergische reactie geven. Als er eenmaal een allergie is ontwikkeld voor een bepaalde stof of bestanddeel dan is dat blijvend, levenslang.
Allergische reacties kunnen ook komen door gebruik van 100% natuurlijke producten, de kans is echter wel een stuk kleiner.
Alles over (huid-) allergie vindt u hier>>
Foute ingrediënten in verzorgingsproducten
Irritatie, allergie, verstoring hormoonhuishouding, kloven en uitdroging van de huid zijn problemen die kunnen ontstaan door veelvuldig gebruik van bepaalde stoffen. Hieronder een lijst van veel voorkomende ingrediënten in verzorgingsproducten die wij afraden.
1. Water
Water of Aqua staat zeer vaak op allerlei producten voor de huid en haren. Het is een goedkoop ingrediënt en u zult het vaak als eerste op een etiket zien staan. Water wordt gebruikt als vulmiddel en om andere stoffen in op te lossen. Is water dan schadelijk? Nee, uiteraard is water niet schadelijk. Het menselijk lichaam bestaat zelfs voor ongeveer 60% uit water. Toch raden we water op de huid af, vooral bij producten die lang op de huid blijven, zoals een crème of ander verzorgingsproduct. Water heeft namelijk, net als alcohol, een uitdroging effect. Dat komt omdat water vluchtig is en doordat water magnesium en calciumdeeltjes bevat. Dat kan ervoor zorgen dat het langdurig gebruik van water de huid erg droog maakt.
2. Alcohol
Alcohol of ethanol is een belangrijk bestanddeel van veel producten en staat hoog op de ingrediëntenlijst. Alcohol wordt vaak toegevoegd omdat het ontsmettend, conserverend werkt en veel stoffen er goed in kunnen oplossen. Alcohol is net als water een vluchtige stof, die de huid kan uitdrogen en irriteren. Daarnaast lost het de beschermende talg laag van de huid op, andere stoffen kunnen dan beter in de huid doordringen. Dus ook andere chemische stoffen in het product.
3. Parabenen
Een zeer bekend bestanddeel zijn parabenen. Dit is een groep van stoffen die alleen of in combinatie voorkomen in verzorgingsproducten. Ethylparaben, butylparaben en nog meer stoffen die eindigen op ....paraben of parabeen zijn dan op het etiket te vinden. Soms staan ze er als E-nummer op: E214 t/m E219. Parabenen worden toegevoegd als conserveermiddel. Ze zorgen ervoor dat het water een het product niet bederft. Een parabeen vertraagt de groei van schimmels, gisten en bacteriën. Als er water, aqua in een product zit, is de kans groot dat u ook parabenen zult aantreffen.
Over parabenen zijn veel verhalen te vinden op internet. Ze zijn veilig volgens Europese wetgeving maar er is erg weinig onderzoek gedaan naar het langdurig gebruik van parabenen. Dus blijven er bij veel mensen twijfels over de veiligheid van parabenen. Een aantal parabenen worden ervan verdacht hormoonverstorend te zijn. Krijgt u een rode huid, bultjes, jeuk of schilfers? Dan is het de moeite waard om te testen of u een parabenen allergie hebt. Kies voor producten die vrij zijn van parabenen en kijk of de klachten afnemen na 10-14 dagen.
4. SLS en SDS
Natriumlaurylsulfaat of natriumdodecylsulfaat is ook bekend onder de Engelse namen sodium lauryl sulfate (SLS) of sodium dodecyl sulfate (SDS). Dit zijn relatief goedkope, synthetische stoffen, die ervoor zorgen dat een product flink gaat schuimen. Het is terug te vinden in allerlei producten, waarvan we vinden dat het moet schuimen. Dit zijn shampoos, tandpasta en zepen. Dit soort stoffen raden we af, ze beschadigen de beschermlaag van de huid. SLS wordt dan ook in verband gebract met zeer veel huidaandoeningen. Er zijn aanwijzingen dat SLS ook de bloedsomloop kan binnendringen en daarbij zelfs organen zou aantasten.
5. Aardolie-ingrediënten, Petroleum, Parafinne en Minerale oliën
Aardolie ingrediënten worden gemaakt van afvalstoffen uit de olie industrie. Deze stoffen leggen vaak een gesloten vetlaagje over de huid. Hierdoor kunnen ze de huid verstikken. Dit kan problemen geven zoals kloven, puistjes en huidveroudering. Dit in tegenstelling tot natuurlijke oliën en butters, die de huid laten ademen. Bovendien ontstaat door het gebruik van producten met aardolie bestanddelen soms een afwijking die wel paraffineverslaving wordt genoemd: De huid maakt dan zelf geen huidvetten meer aan en gaat droog aanvoelen als er wordt gestopt met deze producten. Men is dan geneigd juist meer van deze producten te gebruiken om de droogheid te verhelpen. Het duurt vaak minstens 30 dagen om van een paraffineverslaving af te komen. De huid moet namelijk herstellen en wennen aan goede, natuurlijke verzorging. Aardolie producten worden ook in verband gebracht met een verhoogd risico op allerlei kwaadaardige aandoeningen.
De reden dat we deze stoffen veel aantreffen in verzorgingsproducten is dat ze erg goedkoop zijn. Voorbeelden van aardolie producten in 'verzorgingsproducten' zijn:
- Minerale oliën
- Paraffine,
- Vaseline,
- Petroleum
- Micro Wax
- Ozokerit
- Ceresin
- Eucerin
- Cera microcristallina
- Isoparaffine
- Eucerit Microcrystalline wax
- Aceton
- Propyl alcohol
- Isopropanol/Isopropyl alcohol
6. Triclosan
Triclosan is een krachtig en veel gebruikt conserveermiddel, die bacteriën doodt en schimmelwerend is. Het wordt verder gebruikt als geurbestrijder. Triclosan doodt zowel goed als slechte bacteriën. Het wordt in verband gebruikt met allerlei aandoeningen. Triclosan zou ook de oorzaak van veel allergiën zijn.
7. Micoplastics en Microbeads
Plastic microbeads zijn toegevoegde plastic deeltjes met een diameter van 5mm of kleiner. Het is lastig aan het etiket te zien of er microplastics in het product zitten. Soms staat er "poly" voor een stof maar lang niet altijd. Er wordt gewerkt aan een Europese richtlijn waarin dit beter wordt geregeld. Microplastics zijn voor de huid niet schadelijk en geven ook geen allergie maar zijn vooral vanuit milieu oogpunt ongewenst. Ze zijn klein en komen in allerlei organismen voor. Vandaar dat wij ze afraden.
8. Ftalaten
Ftalaten zijn esters of zoutren van ftaalzuur. Ze worden toegepast in cosmetica om de kleur en geur beter goed te houden en zijn weekmakers, zodat de stroperigheid van een product beter blijft. Ze worden in verband gebracht met allerlei aandoeningen en zijn bekende allergenen. Ze zijn vaak te vinden als 'phtalate' op een etiket of als afkorting: DINP, DBP, DEP of gewoon als parfum.
9. Propyleenglycol, glycol
Propyleenglycol (PG), ook wel 1,2 propaandiol wordt toegepast als oplosmiddel en conserveermiddel in verzorgingsproducten. Verder zorgt het ervoor dat andere stoffen beter en dieper in de huid doordringen. Het is een soort minerale olie, zie ook nr 5 van deze lijst. Het wordt vaak als goedkoop alternatief voor glycerine gebruikt in huidproducten. Propyleenglycol staat bekend als veroorzaker van een allergie en tast het beschermende vetlaagje op de huid aan.
10. Siliconen
De laatste stof in onze lijst is een samenraapsel van verschillende stoffen, die bekend staan onder naam siliconen of siloxanen. Dit zijn chemische verbindingen tussen zuurstof, koolwaterstoffen en silicium. Silicium is een natuurlijke grondstof maar siliconen zijn dat niet.
Op een etiket van verzorgingsproducten zijn siliconen te vinden onder verschillende namen die vaan eindigen op -xane of -cone zoals:
- Amodimethicone
- Phenyl trimethicone
- Cyclopentasiloxane
- Cyclomethicone
- Copolyol
- Dimethicone
Siliconen geven vaak een zachte en fijne structuur aan een product. De zalf of crème voelt dan zijdezacht aan. Voordeel is dat siliconen zeer weinig allergische reacties geven. Helaas staan siliconen in een kwaad daglicht omdat ze ook hormoonverstorend zouden werken en zelfs in verband met onvruchtbaarheid worden gebracht.
Tenslotte
Tot zover de lijst met de top 10 ingrediënten die wij afraden in huidproducten, vooral als deze lang op de huid blijven. Deze ingrediëntenlijst is natuurlijk verre van compleet, er zijn veel meer bestanddelen die schadelijk voor de huid en het milieu kunnen zijn. De producten op BeriVita.com, bevatten daarom altijd zeer weinig ingrediënten, alleen het hoognodige. Geen onnodige conserveermiddelen, geurstoffen, kleurstoffen, weekmakers etc.... precies zoals wij vinden dat echt natuurlijke producten horen te zijn.
Natuurlijke producten hebben nadelen en voordelen veel informatie daarover vindt u hier>>
Handige lijst met foute dingen in verzorgingsproducten ik mis op deze lijst nog de kleurstoffen, soomige zijn natuurlijk maar veel zijn toch ook verschrikkelijk slecht
Mooi stukkie, ontzettend veel zooi in de potjes chemische rommel op het gezicht. Zijn nog veel meer stoffen, jullie hadden makkelijke een top 100 kunnen maken met troep.
✓ 100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
✓ Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
✓ Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
✓ Gratis verzending vanaf €35, anders €3,95
✓ Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
✓ Veilig en vertrouwd, sinds 2008
Dank je voor dit super handige overzicht. Ik ben en was dat al enige tijd helemaal om naar natuurlijke olien. De handige literverpakkingen bij jullie zijn fantastisch. Zo heb ik verder geen smeersels meer nodig met alle nodige rommel erin. Ook al is een literfles prijzig, ik doe er heel erg lang mee. Cosmetica met al de door jullie genoemde ingrediënten zijn uiteindelijk 10 keer duurder. Mijn huid is ongelofelijk opgeknapt door Perilla-olie. Wonderbaarlijk hoe dat werkt. Ook jullie service en het beantwoorden van vragen vind ik reuze attent. Ik hoef nooit meer een drogist of parfumerie meer in voor de verzorgingsproducten.