Menu
Home Slakken? Bladluizen? Rouwvliegjes? Probeer Wasnoten of Neemolie, 100% Natuurlijk

Slakken? Bladluizen? Rouwvliegjes? Probeer Wasnoten of Neemolie, 100% Natuurlijk

Slakken? Bladluizen? Rouwvliegjes? Probeer Wasnoten of Neemolie, 100% Natuurlijk

Slakken, bladluizen en rouwvliegjes natuurlijk aanpakken

Wasnoten kunnen een goede oplossing zijn als er problemen zijn met slakken, bladluizen of rouwvliegjes op uw planten. Mooi aan wasnoten bij de bestrijding van slakken, bladluizen en rouwvliegjes is dat wasnoten erg veilig zijn in gebruik. Het zal niet schadelijk zijn voor huisdieren, wilde dieren, vee en de planten zelf. Dat maakt wasnoten ideaal voor biologisch tuinieren tegen bladluizen, rouwvliegjes en slakken.
 

Slakken

Heeft u last van slakken in uw tuin, potplanten of in uw moestuin? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen, want voordat u het weet zijn de mooie planten of groenten kaal gegeten door slakken. Slakken zijn dol op zacht en vochtig weer. Als het veel regent komen slakken spontaan tevoorschijn, ze zijn dan overal te vinden. Op uw terrastegels, in de border en tussen de moestuinplanten. Met name 's nachts eten de huisjesslakken en naaktslakken volop aan uw planten.
 

Bladluizen

Bladluizen kleine plantenetende insecten en komen voor in allerlei kleuren: groen, zwart, grijs, geel, roze en wit. Bladluizen voeden zich met het sap uit bladeren, bloemen en stengels van planten en bovendien kunnen ze virussen overbrengen. Hierdoor krijgen planten minder voedingsstoffen, waardoor ze minder goed groeien en soms zelfs doodgaan.
 

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn een veel voorkomende plaag bij vooral kamerplanten. Ze zijn vaak aanwezig op kamerplanten als de luchtvochtigheid hoog is en de aarde nat. U kunt rouwvliegjes herkennen als kleine zwarte vliegjes. Ze horen bij de familie van de muggen maar ze steken niet. Toch zorgen ze wel voor overlast, de larven tasten de wortels van uw planten aan.
 

Slakken, bladluizen en rouwvliegjes en wasnoten

Wasnoten bevatten van nature saponine. Deze saponine in de wasnoten, heeft als functie om de wasnotenboom te beschermen tegen insecten, zoals 
bladluizenrouwvliegjes en slakken. Deze houden dus niet zo van saponine. Om een wasnotenspray tegen bladluizen, rouwvliegjes en slakken te maken, kunt u het beste 50 gram (zo'n 28-30 schalen/schillen) wasnoten, evt. fijn gestampt, in 1 liter water doen en dit aan de kook brengen en eventueel tussendoor stampen en roeren. U kunt ook 50 gram wasnotenpoeder gebruiken. Ongeveer 10-15 minuten laten koken op laag vuur. Laten afkoelen met het deksel op de pan. Het afgekoelde mengsel filtreren met bv een katoenen doek (hiermee haalt u kleine stukjes schil uit het mengsel). Vervolgens kunt u het in een sprayfles doen. Even schudden voor gebruik en in de koelkast bewaren.
 

Naast wasnoten, is Neemolie een bekend, natuurlijk middel bij allerlei plantplagen, veel informatie vindt u hier>>

 

Gebruik van de wasnotenspray

Tegen bladluizen: De planten en bloemen besproeien, niet in de volle zon maar 's morgens of 's avonds
Tegen slakken: De grond rondom de planten besproeien.
Tegen rouwvliegjes: Zowel de grond als de plant besproeien.

U kunt het sprayen met de wasnotenspray dagelijks blijven herhalen, tot de plaag onder controle is. Bij preventie is 1x per week of per twee weken meestal voldoende. Het is altijd goed om eerst een klein gedeelte van de plant te behandelen, als test. Zodat u weet of de plant tegen deze spray bestand is.

 

Wilt u wasnotenpoeder proberen?

 

 

Slakken, bladluizen en rouwvliegjes en Neemolie

Neemolie, meestal als Neemspray, wordt ook veel gebruikt tegen slakken op planten en bloemen.
 

Gebruik van Neemolie spray bij planten

Bladeren (ook onder het blad), stengels en rond de wortels insprayen, 1x behandelen kan voldoende zijn, eventueel na ongeveer een week herhalen. Niet sprayen als plant in de volle zon staat, dan is het beter om 's avonds sprayen.
De te gebruiken concentratie/hoeveelheid pure Neemolie in de oplossing/emulsie, is afhankelijk van de soort plant.
U kunt het sprayen met Neemolie wekelijks blijven herhalen, tot het plantprobleem onder controle is. Soms wordt bij bestrijding Neemolie spray dagelijks gebruikt, gedurende 1 week.
Bij preventie is 1x per week of per twee weken voldoende.
Het is altijd goed om eerst een klein gedeelte van de plant te behandelen, als test. De planten kunnen een beetje vettig aanvoelen maar dit verdwijnt meestal snel weer.
 

Hoe lang blijft Neemolie op de bladeren, planten aanwezig?

De halfwaardetijd van de Azadirachtine in de grond varieert van 4-40 dagen. In water varieert de halfwaardetijd van 48 minuten tot 4 dagen. Ook op plantenbladeren gaat het snel kapot; de halfwaardetijd is 1-2,5 dag. De overige bestanddelen van Neemolie worden in de meeste bodem- en wateromgevingen door micro-organismen afgebroken.
 
Neemspray maken
U kunt zelf een emulsie of sprayoplossing maken met pure Neemolie. Hiervoor kan de Neemolie worden verdund in lauw water en natuurlijke, groene zeep (dat als emulgator werkt), in een verhouding 1 liter water en ongeveer 5-100ml (0,5-10%) Neemolie en 25-50gr natuurlijke zeep.
De te gebruiken concentratie/hoeveelheid pure Neemolie in de oplossing/emulsie, is afhankelijk van de soort plant.
Bij preventie is het prima een lagere concentratie Neemolie te gebruiken. Indien er een acute plaag is kunt u beter een hogere concentratie Neemolie gebruiken.
In plaats van groene zeep kunt u ook een Emulgator gebruiken voor de Neemolie spray. Eerst de Neemolie mengen met de emulgator of groene zeep daarna bij dit mengsel de hoeveelheid lauw water doen. 

U kunt ook eenvoudig een Neemolie oplossing maken met de kant en klare Neemolie Emulgator mix. Bij 100ml Neemolie 30% mix kunt tot 1 liter water toevoegen, mengen en de oplossing is al gereed. De direct te gebruiken Neemolie met emulgator mix vindt u hier>>

De gemaakte oplossing/emulsie met Neemolie, kan gebruikt worden als spray, door deze in een schone sprayflacon te doen. De oplossing binnen 24 uur gebruiken.

 

Neemolie proberen?


Veel succes!
 
      31-05-2024 10:16     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.